یادداشت #رضا_امیدوار_تجریشی رییس هیاتمدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان ایران در روزنامه #وقایع_اتفاقیه
فساد به خروج یا انحراف از ایدهآلها و قوانین فساد گفته میشود که از رشوه تا اختلاس را دربرمیگیرد.
در کشور سه نوع فساد خرد، کلان و سیستماتیک وجود دارد که مشکل اصلی وجود فساد سیستماتیک در کشور است.
فساد سیستماتیک از ترکیب دو نوع فساد سیاسی و فساد اقتصادی به وجود میآید. در فساد سیاسی روابط براساس ارتقای جایگاه سیاسی و معاملات سیاسی براساس روابط و جایگاه فامیلی و آشنایی شکل میگیرد و نگاهها در این نوع فساد درونگروهی است.
فساد اقتصادی نیز فسادی است که منجر به جا به جایی سرمایه از یک منابع مالی خارج از عرف و توسط روابط قانونی است.
در فساد سیستماتیک روابط به شدت بر هم تاثیرگذار هستند به گونهای که فرد میتواند از روابط سیاسی خود برای پیشبرد اهداف اقتصادی استفاده کرده و همچنین این روابط اقتصادی میتواند بر سیاستهای کشور موثر واقع شود.
فساد مسئلهای نیست که جامعه در برابر آن سکوت کند، بررسی مبانی شکلگیری فساد در جوامع مختلف نشان میدهد که نفس قدرت فسادآور است. در این راستا چالشهایی وجود دارد که یکی از آنها موازی عمل کردن برخی دستگاههاست که در برخی امور اجرایی دیده میشود، همچنین جزیرهای عمل کردن سیستم مدیریتی نیز میتواند از دیگر موارد باشد.
در بخش نظارتی یک سازمان یا نهاد که کار مدیریتی انجام میدهد باید سیستم نظارتی و تنها برای ناظر بر عملکرد همان سیستم وجود داشته باشد.
علت دیگری که میتوان به آن اشاره کرد عدم شفافیت در سیستمهاست و در فضایی که مدیریت اختیاری است، بخش مدیریتی یک سیستم میتواند هر کاری که دلش بخواهد انجام دهد و سیستم را در انحصار یک گروه خاص درآورد. در این مورد هرچه شفافیت مالی کشور افزایش یافته و ساختار دولت کوچکتر شود (واگذاریها به بخش خصوصی بیشتر شود) و از طرفی هم دستگاههای نظارتی مانند قوهقضاییه و دستگاه ضابط قضایی ازجمله نیروی انتظامی و پلیس مبارزه با مفاسد فعالیت خود را بیشتر کنند، شاهد کاهش فساد در کشور خواهیم بود.
به دلیل وجود قوانین موازی تاکنون دستگاههای نظارتی نتوانستند به درستی نقش خود را ایفا کنند و باید اصلاحاتی در قوانین صورت گیرد تا یکی از راهکارهای ما برای مبارزه با این معضل شود.
برای جلوگیری از بروز فساد در کشور مجلس با قوانین اصولی وضع کرده و راه درست را برای دولت مشخص کند، همچنین قوانین نظارتی با دقت بیشتری وضع شود و نهادهای نظارتی نیز دراینباره جدیتر وارد عمل شوند و راههای ایجاد فساد را ببندند.
متاسفانه در دولت قبل شاهد بسیاری از تخلفات بودهایم اما در برخورد با آن موارد سریع اقدام نشد که امید است با قاطعیت دستگاه قضا سریع به این اهم دست یابیم.