بهرنگ پورغفاری عضو هیئت مدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان تهران؛ لزوم توجه به روش های نوین در فرآوری مواد معدنی

  1. خانه
  2. Uncategorized
  3. بهرنگ پورغفاری عضو هیئت مدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان تهران؛ لزوم توجه به روش های نوین در فرآوری مواد معدنی

لزوم توجه به روش های نوین در فرآوری مواد معدنی

بهرنگ پورغفاری عضو هیئت مدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان تهران

به گزارش روابط عمومی خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران: در حال حاضر کشور ما با برخورداری از گونه های مختلف مواد معدنی که حدود 7% از ذخایر جهان را در خود قرار داده است یکی از غنی ترین کشورها از لحاظ تنوع مواد معدنی است اما متاسفانه به دلایل مختلف از جمله وجود عناصر مزاحم، عیار نامناسب در کانسار و یا عدم امکان دستیابی به عیار مناسب در محصول تولیدی در فرآیند فرآوری، بسیاری از این ذخایر غیر قابل استخراج و فرآوری شده اند.

با توجه به شناسایی اغلب معادن سطحی در کشور که دارای ارزش اقتصادی برای استخراج هستند، لزوم اکتشافات تفصیلی جهت شناسایی ذخایر در عمق و همچنین مطالعه چگونگی فرآوری ذخایر سطحی با عیار پایین تر اهمیت ویژه ای پیدا می‏کند. با توجه به هزینه های زیاد در امر اکتشاف و ریسک بالای آن، توجه به ذخایر کم عیار در سطح و به دست آوردن روش های بهینه فرآوری آن می تواند ضمن جذابیت بیشتر، کم هزینه تر نیز باشد.

مثال هایی از این دست می توان به مواد معدنی مانند فسفات های رسوبی کشور، اکسیدهای روی کم عیار و همچنین آهن اشاره کرد.

در فسفات حداقل عیار 20 درصد برای فرآوری مورد نظر است در صورتیکه بزرگترین ذخیره معدنی رسوبی ایران با 81 میلیون تن ذخیره دارای عیار میانگین 7 درصد است و عدم مطالعه کافی در روش های نوین فرآوری سال هاست امکان استخراج این معدن را به تاخیر انداخته است. در صورتیکه روش های نوین فرآوری  استفاده از خوراک فسفات با عیار پایین را هم مقدور می سازد که از آنها می توان به روش IHP در کشور آمریکا و همچنین روش JCKPA در کشور چین اشاره کرد.

و یا در مثال دیگر سال‏ها استخراج و فرآوری اکسید روی با عیار های 3 تا 7 درصد صرفه اقتصادی نداشت که در سالیان اخیر با استفاده از روش های نوین فرآوری (پیرومتالورژی) توجه بیشتری به چنین ذخایری می‏شود در حال حاضر در کشور ما نیز اگرچه به کندی ولی امکان فرآوری چنین ذخایری با این روش فراهم شده است.

در سنگ آهن نیز توجه به عیار آهن و همچنین عناصر مزاحم فسفر و گوگرد باعث شده است بسیاری از ذخایر ارزش اقتصادی خود را برای استخراج از دست ‏بدهند و در حالیکه بسیاری از کارخانه های کنسانتره سنگ آهن با مشکل تامین خوراک مواجه هستند به دلیل عدم طراحی سیستم فلوتاسیون جهت حل مشکل عناصر مزاحم و همچنین اصرار بر تولید محصول با عیار 66% در فروش کنسانتره‏های تولیدی از سنگ آهن باعث شده است بسیاری از خوراک هایی که به هر دلیل به عیار مشخص 66% نمی رسند قابلیت فرآوری و فروش خود را از دست دهند.

از این دست مثال‏ها در کشور ما برای عناصر دیگری مانند مس، منگنز و سرب نیز فرآوان وجود دارد و به نظر می‏رسد عدم توجه به روش‏های نوین در فرآوری مواد معدنی باعث شده است استفاده از بسیاری از این عناصر در کشور غیرممکن شود.

فهرست