گزیده سخنان داوطلبان ریاست جمهوری در دومین مناظره تلویزیونی

  1. خانه
  2. Uncategorized
  3. گزیده سخنان داوطلبان ریاست جمهوری در دومین مناظره تلویزیونی

کیفیت پایین طراحی مناظره‌های تلویزیونی، موجب شد در دومین مناظره، شیوه طراحی و برگزاری این نشست‌ها از سوی داوطلبان ریاست جمهوری مورد نقد قرار گیرد. نامزدها می‌گویند آنچه  در مناظره‌های تلویزیونی انجام می‌شود، اصلا شبیه مناظره نیست و امکان مقایسه میان نظرات افراد را به کسانی که می‌خواهند از بین نامزدها انتخاب کنند و رای دهند، نمی‌دهد.

به گزارش روابط عمومی خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران، دومین مناظره تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، دیروز 18 خرداد 1400 از تلویزیون پخش شد. بخشی از مهمترین اظهارات 7 نامزد ریاست جمهوری در این مناظره را در ادامه می‌خوانید:

سعید جلیلی: نباید معطل FATF شویم

– ۵۰ درصد جامعه را بانوان تشکیل می‌دهند. در این 8 سال از حقوق خانم‌ها صحبت شده اما نتیجه آن تقریبا هیچ بوده است. ۱۸ طرح و برنامه را دولت آورده اما نتیجه آن چه بوده است؟ زنان سرپرست خانوار چه امکانات بیشتری به دست آوردند. چه ابتکاراتی برای اشتغال خانم‌ها ایجاد شده است؟

– در این مدت هزاران و ده‌ها هزار خانم سرپرست خانوار یا بدسرپرست بودند که دولت وظیفه داشته برای آنها برنامه تهیه کند. آمار طلاق نسبت به ازدواج افزایش یافته و برای حل آن برنامه نیاز داریم. طرحی برای زنان روستایی تعریف شده با بودجه حدود ۵۰۰ میلیون تومان با عنوان آگاه‌سازی زنان روستایی از حقوق خود که جمعیت مخاطب آن ۵۱۰ نفر بودند. این‌ها کار نمایشی است، نه کار واقعی.

– بیکاری و استرس بر سلامت مردم ضربه می‌زنند. ما سالی 100 هزار مجروح بر اثر تصادفات جاده‌ای داریم که مستقیم به وزارت بهداشت مربوط نیست اما در امر سلامت مردم موثر است. برای همه این‌ها باید برنامه داشت. در این سال‌ها در جهان هزینه‌های سلامت به دلیل تکنولوژی پیشرفته افزایش طول عمر و تغییر الگوی بیماری‌ها افزایش یافته است.

– ۲۰۰ کشور در دنیا وجود دارد، اگر سیاستمان تعامل سازنده با جهان باشد، تمام فرصت‌ها را بررسی می‌کنیم. اشکال دولت این است که معطل چند کشور است، یک روز به بهانه FATF  و یک روز برجام و … شما باید این هنر را داشته باشید که فرصت را از دست ندهید و تعاملات را  شکل دهید.

– بایدن می‌گوید ایران وارد عرصه جدیدی از بازی شده که صحنه جدیدی تعریف می‌کند. ما امروز فرصت‌های بزرگی داریم در بحث تعاملات اقتصادی داریم. ما می‌توانیم کارهای بزرگ کنیم، حتی در بحث تحریم‌ها و با ابزار اقتصادی، دشمن را پشیمان کنیم.
– جهش به برنامه نیاز دارد نه اینکه معطل شویم که FATF فلان شد یا نشد. کشوری با این اقتصاد بزرگ نباید معطل این‌ها باشد بلکه باید برنامه داشته باشد. در مجمع تشخیص مصلحت گفتم کشور را معطل  FATF  نکنیم. خود دوستان گفتند بگذارید که اعلام نشود.

– در مرز بانه و باشماق با کولبرها صحبت کردم. همان کولبرها بعد از 2 سال ۵۰۰ میلیون صادرات با تعاونی‌ای که درست کردیم، داشتند. تعاونی نخ‌کاران در روستایی در بوشهر مصادره شد و کسی که آن را خرید، تجهیزات آن را قطعه قطعه کرد. دولت اینجا چه کاره است؟ رئیس‌جمهور باید برای استفاده از ظرفیت‌های کشور جهت جهش، برنامه داشته باشد.

محسن رضایی: برنامه‌ای برای ایران بدون فقیر

– مساله عدالت و محرومیت‌زدایی نیاز به جراحی و اقدامات بزرگ دارد و طرحی که برای آن در پیش گرفتم طرح کفایت زندگی یا ایران بدون فقیر است. اول یارانه ۴۵۰ هزارتومنی، مساله دوم مسکن ارزان، پرداخت حقوق به شغل خانه‌داری، کسب و کارهای خانگی و سهام صندوق نفت ملی ایران است. در زمان مصدق نفت ملی اما دولتی شد، ما می خواهیم به معنای واقعی نفت را ملی کنیم. یعنی بعد از این اقدامات امیدوارم حتی یک فقیر هم در ایران پیدا نشود.

-می‌گویند منابع این پول‌ها از کجا می‌آید؟ سال گذشته ۱۳۷ میلیارد دلار از منابع دولتی به جامعه رفته است، اما به دلیل رانت، اکثر این پول‌ها دست کسانی است که صاحب حق نبوده‌اند و ۴۰ درصد این مبلغ قابل بازتولید است. ۱۰ میلیارد دلار از این مبلغ را بدهیم به دولت که تورم را پایان دهد و بقیه را صرف این 5 مورد کنیم.

– چرا درباره یارانه ۴۵۰ هزار تومانی سر و صدای یک عده بلند می‌شود؟ چرا برای رانت پول و سلاطین مفت‌خور منابع داریم اما برای فقرا منابع نداریم؟ دولت ما با تمام قوت و بدون نگرانی و ترس از کسی حق مردم را به خودشان می‌دهد.

– بر اساس اعلام بانک جهانی و آژانس بین‌المللی انرژی و منابع دیگر، ۱۳۷ میلیارد دلار ارزش معادل دلاری یارانه‌های تهران است. مطمئن باشید با کمک پولی که حیف و میل می‌شود، دخل و خرج را می‌توان حل کرد. مرکز پژوهش‌های مجلس یارانه انرژی در ایران را سالانه ۴۹ میلیارد دلار برآورد کرده است. با قاطعیت می‌گویم می‌توانیم ۴۰ درصد یارانه‌های پنهان را از کسانی که حقشان نیست، پس بگیریم.

ابراهیم رئیسی: فاصله طبقاتی، محصول بی‌عدالتی

– فاصله طبقاتی که یکی از مشکلات جامعه ماست که محصول بی‌عدالتی و سیاست‌های نادرست اقتصادی است.

-ظرفیت‌های اقتصادی باید بر اساس عدالت توزیع شود. اگر همه ظرفیت‌ها به عدالت توزیع شود، شاهد فاصله طبقاتی نیستیم. پرداخت تسهیلات به شکل ناعادلانه در کشور موجب فاصله طبقاتی می‌شود و بسیاری از  فاصله‌های طبقاتی محصول ناعدالتی‌هاست.

-نظام قیمت‌گذاری و تامین و توزیع می‌تواند به جلوگیری از فاصله طبقاتی منجر شود. فاصله طبقاتی محصول تصمیم‌گیری‌های اشتباهی است که برخی را برخوردار از حقوق نجومی می‌کند و برخی، حقوق ناچیز.

-درباره آسیب‌هایی که امروز جامعه دیده است، باید دید واقعی‌تر داشت. وضعیت شرایط مردم آسیب‌دیده است. وضعیت کسب و کار مردم آسیب‌دیده است و اعتماد به دولت در پایین‌ترین سطح بوده که آسیب‌دیده است.

– ما به پشتوانه سرمایه اجتماعی نیازمندیم. آنچه که ملت دنبال آن بودند، استقلال اقتصادی در حوزه‌های مختلف است. ما استقلال سیاسی داریم ولی به دلیل نگاه‌های شخصی و حزبی و فردی در دیگر ابعاد استقلال از آن فاصله داریم.

– وقتی بحث از تولید می‌کنیم، باید همه دستگاه‌ها، از جمله وزارت خارجه نقش مهمی در دیپلماسی اقتصادی دارند.

– ما ۱۵ همسایه داریم که هزار میلیارد واردات دارند و ما سهمان در واردات تبه  این کشورها ۲۰ میلیارد دلار است و اگر دیپلماسی فعال داشته باشیم، سهم صادرات ما به کشورهای منطقه افزایش می‎یابد. سهم ما در اقتصاد منطقه به شدت ناکافی است و باید افزایش یابد. یکی از ماموریت‌های ما برای وزارت خارجه، دیپلماسی فعال اقتصادی در کنار دیپلماسی سیاسی است.

علیرضا زاکانی: مشکل امروز، فقر و غناست

– باید دید در مورد ۲۱ تا ۲۵ میلیارد دلار قاچاق سالانه در کشور که ۹۵ درصد در مبادی رسمی اتفاق می‌افتد و افراد و عناصرش هم معلوم است، چرا وقتی در دولت بودند همت نکردند جلوی آن را بگیرند تا کوله‌بران زندگی عزت‎مند داشته باشند.

-امروز مشکل فقر و غنا است و عدالت‌خواهی در مقابل تبعیض و فساد و آزادیخواهی در برابر استبداد و استقلال‌طلبی در مقابل بیگانه‌پرستی.

-ما فقط از 3.5 میلیون سرپرست خانوار زن صحبت می‌کنیم که تنها ۱۷۷ هزار نفر آنها تحت پوشش بیمه هستند. دولت هم برای ریشه‌کن کردن فقر مطلق و توجه به تمامی ابعاد زندگی مردم برنامه دارد که هیچ‌کدام هم شعاری نیست.

امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی: اقتصاد باید درون‌زا و برون‌گرا باشد

– یکی از مشکلات ما در نظام اداری کشور نحوه تقسیم وظایف است. ما وزارتخانه‌های بخشی، موضوعی و شوراهای بالادستی و نهادهایی را داریم که بعضا در بدنه دولت یا خارج از آن هستند که وظایفی شبیه به هم دارند. مثلا در حوزه فرهنگ ۳۸ سازمان فعال داریم و در آموزش، بهداشت و سلامت هم همین طور است.

– ما در نظر داریم بودجه را به صورت منطقه‌ای توزیع کنیم و آن را در اختیار استانداران، فرمانداران و هیات وزیران قرار دهیم.

– در دولت اخیر مهاجرت نخبگان زیاد شده است. جوانان با تحصیلات طولانی، سربازی و نرخ بیکاری و بعد از آن مسئله درآمد و کسب مسکن مواجهند و در حسرت ازدواج و تشکیل خانواده به سر می‌برند. گاهی هم در دوراهی نان و جان هستند که این را می‌توان در بین کوله‌بران دید.

– اقتصاد ما ضمن اینکه باید درون‌زا باشد، باید برون‌گرا هم باشد و این همان اقتصاد مقاومتی است. کارکرد وزارت خارجه که باید برای ما منافع ملی و اقتصادی تامین کند، باید تغییر کند. وزیر خارجه باید یک تاجر موفق بین‌المللی باشد و دفاتر ما در سراسر دنیا باید محل معاملات سنگین باشد و رتبه‌بندی سفارتخانه‌ها نیز براین اساس باشد.

– ۱۵۰۰ شرکت دولتی خانه خلوت جناح‌های سیاسی هستند. بسیاری از این شرکت‌ها امکان کنترل توسط دیوان محاسبات و دستگاه‌های نظارتی را ندارند. ما فراخوانی برای عضویت در هیات مدیره این شرکت‌ها پیش‌بینی کردیم که ۷۵۰۰ نفری که قرار است این ۱۵۰۰ شرکت را اداره کنند توسط اساتید دانشگاه انتخاب شوند.

محسن مهرعلیزاده: برنامه‌ریزی برای خلق و توزیع عادلانه ثروت

– مشکلات ما خیلی زیاد است به عنوان مثال در مورد کارگران همه ساله برای افزایش حداقل دستمزد  با آنها در این زمینه چانه می‌زنیم و معمولا چند درصد زیر تورم افزایش حقوق می دهیم، گرچه طی یکی دو سال قبل مقدار افزایش دستمزد کارگران مقداری بیشتر از میزان تورم بوده است، اما این وضعیتی نیست که کارگران را راضی کند. اولین کاری که باید برای فاصله طبقاتی به آن فکر کنیم این است که باید موضوع سه جانبگی دولت، کارگر و کارفرما را داشته باشیم تا بتوانند از حقوق خود دفاع کنند.

-چند وقت است کار معلمان در زمینه رتبهبندی بین دولت و مجلس پاسکاری می‌شود. عدم اجرای رتبهبندی و تعیین حق و حقوق معلمان، موجب اعمال ظلم به این قشر شده است. باید در شناسایی و تطبیق مدارک معلمان کاری بکنیم که مانند اساتید دانشگاه‌ها از مزایای شغلی برخوردار شوند.

– توجه در جهت خلق و توزیع عادلانه ثروت و توانمندسازی شرایط از جمله برنامه‌های دولت من است. در دولتم با فساد مقابله کرده و اجازه قبیلهگرایی و باندبازی نمی‌دهم.

– در دولت من با افراد گردن کلفت و شبکه‌های فساد مبارزه می‌شود. با کمک مردم ریشه فقر و فساد را خشک خواهیم کرد. من پیش از این با فساد معاون رئیس جمهور، وزرای نفت و اطلاعات و دادستان تهران مبارزه کردم.

چندین شرکت خصوصی داریم که می‌توانند بدون انتقال ارز واکسن وارد کنند. قیمت واکسن کرونا از 2 تا 10 دلار است که با قیمت آزاد می‌شود ۲۰۰ هزار تومان. اگر وزارت بهداشت از مافیابازی‌ها دست برمی‌داشت و اجازه می‌داد حتی به قیمت آزاد واکسن وارد شود، امروز مردم واکسینه شده بودند.

امروز اقتصاد و مسائل اجتماعی و فرهنگی در دنیا دیگر راه‌ حل‌های معمولی ندارند، بلکه امروز اقتصاد، حکمرانی و شهر هوشمند داریم. امروز شرکتی مثل هوآوی شاید اندازه چند برابر کشوری مثل ما درآمد دارد. باید فضا را باز کنیم تا جوانان در این زمینه‌ها کار کنند و بدون هیچ ممانعتی بتوانند کارهای‌شان را پیش ببرند.

– امروز یک میلیون نفر در کشور معیشت و کارشان مرتبط با فضای مجازی است. به بخش قابل توجهی از تجار و صنعتگران به دلیل قطعی اینترنت در شلوغی‎های سال‌های پیش، ضرر و زیان وارد شد.

عبدالناصر همتی: سرمایه‌گذاری در کشور منفی است

– جوانان تحصیلکرده بیکار به خاطر رشد منفی تولید و بعد به خاطر شیوع کرونا این وضعیت بیکاری را دارند که باید در دولت آینده این موضوع مورد توجه قرار گیرد و امر کاهش شیوع کرونا با واکسیناسیون حل شود.

– باید به موضوع کارهای خدماتی و توسعه استارت‌آپ‌ها و کارهایی که با حضور در فضای مجازی انجام می‌شود، بپردازیم و در کنارش مجوزهای لازم را برای وضعیت کارآفرینی فراهم کنیم و موانع این مسیر را برداریم.

– چرا برای تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت 2 سال وقت کشور را گرفتید و آن را زندانی کردید و در آخر هم باعث شدید که وارد لیست سیاه شویم؟ اگر برنامه‌ای داشتید به مردم ارائه می‌کردید و اگر نه آن را تصویب می‌کردید تا اینگونه نشود.

– کل درآمد ارزی بانک مرکزی در سال گذشته 5 میلیارد دلار بوده است. نمی‌دانم این ۱۳۷ میلیارد دلار که آقای رضایی گفتند، از کجا آمده که در آن فساد ایجاد شده است؟ حتی 5 میلیارد دلار از ذخایر استراتژیک بانک مرکزی را گذاشتیم تا کالاهای ضروری برای مردم تهیه شود.

– ما ظرف ۲۰ سال رشد سرمایه ثابت مان تقریباً 4.5 درصد بود از آغاز تحریم‌ها تاکنون سرمایه‌گذاری در این کشور منفی است و معلوم است که بیکاری زیاد می‌شود.

– آسیب‌های اجتماعی ناشی از ساختار بسیار غلط است و گروه‌های ذی‌نفع و رانت‌خوار متاسفانه در کشور بر اقتصاد، فرهنگ و جامعه چنبره زده‌اند و ما اگر نتوانیم مشت آنان را باز کنیم و این فسادی که اینان در کشور ایجاد کردند را حل نکنیم، این مسائل و مشکلات رفع نمی‌شود. این افراد ارتباطات خیلی وسیعی دارند، هم در صادرات و هم در واردات، ارتباط خیلی زنجیره‌ای دارند با کاسبان تحریم در زمینه سیاست خارجی و در ارتباط با قاچاق چه واردات و صادرات.

– تحریم باعث مشکل شده است. در 2 سال گذشته ۷۵ میلیارد دلار از درآمد نفتی کشور کاهش پیدا کرده است و به نرخ امروز دلار می‌شود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان، بعد می‌گویند چرا اقتصاد کشور را مدیریت نکردید؟

– همین افرادی که می‌گویم چنبره زدند بر اقتصاد کشور، از تحریم سود می‌برند. سالی ۲۰ درصد مالیات کشور را بالا بردند. ما حجم تجارت خارجی‌مان ۱۶ میلیارد دلار بود که چند کشور با آن زندگی می‌کنند.

در همین رابطه بخوانید:

اظهارات اقتصادی 7 نامزد در نخستین مناظره تلویزیونی

فهرست